W czasie zimy jemy więcej potraw z ostrymi przyprawami. Uwielbiam też rozgrzewające zupy.
Dziś wymyśliłam na szybko gulasz , który jest połączeniem różnych smaków z wielu stron świata .
A oto przepis na ,,międzynarodowy gulasz "
1. 1/2 kg cienkiej surowej kiełbaski (lub innej , którą lubisz .. :)
Kiełbaskę kroimy w małe kawałki i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu , gdyż mają one jego sporo w sobie :) . Rumienimy je na brązowo . Następnie dodajemy marynaty - czyli marynowaną paprykę i korniszon , może też być kawałek świeżej papryki , ja akurat nie miałam jej w domu..jest droga o tej porze roku.. ;(
Podsmażone kiełbaski dusimy na patelni wraz z marynatami 5-8 min. , aby aromaty wzajemnie się wymieszały .
Następnie dodajemy troje przyjaciół antygrypowych :)...czosnek , cebula i imbir (w takiej kolejności..cebula w piórka , czosnek w plasterki , imbir starty na małych jarzynowych ,,oczkach " ) .
i znowu dusimy 2 - 3 min. , następnie dodajemy koncentrat pomidorowy ( jedną łyżeczkę lub dwie jeśli lubisz ! ), całą potrawę podlewamy odrobiną wrzątku. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę z puszki... i znów..,,duszenie ".. :) ile uznasz za stosowne ! Dosmaczasz..pieprzem , solą i już.. na koniec dodaje koperek..
Ach..winna jestem wytłumaczenie..skąd nazwa ,,międzynarodowy gulasz " -kiełbaska - to specjalność Niemiec , imbir - to Indie , fasola - to Meksyk.. a koperek to my chyba najbardziej lubimy ! :)
Mniam, mniam a miałam się odchudzać po świątecznym obrzarstwie, ale ten koperek to u moich dzieci nie przejdzie.
OdpowiedzUsuńJak to dobrze,że sklepy jutro są już otwarte!!!:O)
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepisik!
Pozdrawiam serdecznie!
J:O)