Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

piątek, 24 czerwca 2011

Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu ( woj. podlaskie ) cz. I


Muzeum znajduje się w zespole pałacowo-parkowym z połowy XIX wieku (dawna posiadłość rodziny Starzeńskich), odbudowanym ze zniszczeń wojennych w latach 1966-1969.
Muzeum posiada osiem działów: Etnograficzny, Historyczno-Artystyczny, Budownictwa Wiejskiego-Skansen, Techniki Rolniczej, Historii Uprawy Roślin, Historii Chowu i Hodowli Zwierząt Gospodarskich, Tradycji Zielarskich i Muzeum Weterynarii.
























 Część II już niedługo :) . To kolejne miejsce skąd nie chciało mi się wychodzić . Piękna pogoda , zapach drewna i dawnego życia . Można na chwilę zapomnieć o XXI wieku ........



 Pozdrawiam :)

wtorek, 21 czerwca 2011

Przekąska na wędrówkę


Gdy planuje całodzienną wycieczkę za miasto lub długą podróż zawsze zabieram ze sobą przekąski , które świetnie sprawdzają się w drodze . Jeśli nie muszę , staram się nie odwiedzać przydrożne bary . 
Najpiękniejsze chwile lata  to te , gdy rozłożę koc nad brzegiem rzeki  i delektuje się widokiem i zapachami przyrody :) . Gdy dookoła ptaki śpiewają , świerszcze grają , trawy pachną jedzenie smakuje wybornie !

Twarogowe placuszki

Ten przepis był inspirowany serowymi gomółkami . Gomółki najczęściej spotykane mają kształt owalny lub kulisty . Moje są malutkimi placuszkami .
Przepis ma wiele lat , na wsiach gospodynie od wieków tak wykorzystywały twaróg , susząc go w piecu chlebowym . Przechowywały je w chłodnych komórkach i piwnicach długi czas . Indianie suszyli mięso , a my sery :) !

1 kg twarogu (jeśli ma dużo serwatki , odciskamy ją np. przez gazę lub sitko ) ucieramy z 3-4 żółtkami na gładką masę . Następnie dodajemy zioła , które lubimy i solimy do smaku .
Masa serowa powinna być dość zwarta aby dała się formować , jeśli jest za wilgotna możemy dodać bułkę tartą .
Ja swoją podzieliłam na 4 części i do każdej dodałam inne zioła . Świeże oregano , bazylię , koperek i szczypiorek z papryką w proszku .


Na blachę wykładamy papier do pieczenia i nakładamy łyżeczką twaróg formując cienkie placuszki .
 Cienkie szybciej nam się wysuszą (oszczędność energii ! ) . Po wierzchu smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem .
Wstawiamy do piekarnika - 80 stopni i suszymy około 3 godz. Możemy w połowie zwiększyć temperaturę , pilnując ,  aby za mocno się nie przypiekły . To może nam skrócić czas suszenia .
Na wierzchu utworzy się delikatna skórka , w środku serek będzie miękki i aromatyczny .
Przekąska ta zrobiła na mnie ogromne wrażenie , bo bardzo lubię sery ! Można je przechowywać długo w lodówce , spożywać z różnymi sosami , jako dodatek do śniadania lub kolacji .
Można je zabrać w kieszeń na wędrówkę :) !



Życzę  Wam wielu wędrówek i miłych spotkań przy wspólnym stole podczas długiego weekendu :)

Jezioro Sajno -Augustów
Powered By Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...