Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

poniedziałek, 14 lutego 2011

Zapomniany napój - kwas chlebowy...

Trochę historii
"Od najdawniejszych czasów na co dzień pito w Polsce różnego rodzaju kwasy, przyrządzane z resztek pieczywa lub bryi zalewanej wrzątkiem, czasem z dodatkiem miodu, i poddawanych kilkudniowej słabej fermentacji. (...) U nas jednak kwas chlebowy nie był tak popularny jak na Litwie czy w Rosji. Najpierw - w najdawniejszych czasach - konkurencję stanowiło piwo, później różne "limoniady", oranżady i orszady  , a obecnie wszelkiego rodzaju napije gazowane, od coca-coli poczynając. Kwas chlebowy ma nad nimi istotną przewagę, ponieważ jest napojem zdrowym, przygotowanym z produktów naturalnych, bogatym w witaminy z grupy B oraz sole mineralne.
Na Śląsku sporządza się kwas chlebowy z imbirem. Powszechnie stosowanym dodatkiem są rodzynki.
Na terenach dzisiejszej Rosji wszelkiego rodzaju kwasy gaszące pragnienie cieszyły się wielką popularnością już w XIV wieku. Prawdziwy rosujski kwas robi się z mąki żytniej oraz słodu, po wstępnym okresie fermentacji dodaje się mąkę pszenną oraz drożdże, a przed spożyciem - liscie mięty i czarnej porzeczki dla aromatu.
Na Litwie kaws, zwany chlebowym, sporządza się z zaczynu na ciasto chlebowe oraz serwatki, bądź według podobnej receptury jak u nas. Ukraińcy zaś najczęściej piją kwas piwno - rodzynkowy oraz cytrynowo - miodwy."
KUCHNIA, nr 8/1999, s. 36
 .............
Kwas chlebowy w moim rodzinnym domu był często robiony i kojarzy mi się z wiosną . Właśnie wtedy , tuz przed Wielkanocą był robiony jako najlepszy napój do spotkań rodzinnych :)

A o to w skrócie jego właściwości :
  • witaminy grupy B działają stymulująco na wzrost i rozwój organizmu
  • witamina C ma działanie uodparniające. Wzmacnia układ odpornościowy- osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę
  • enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową - sprawnie działające jelita wpływają na kondycje skóry, przemianę materii (za czym idzie przeciwdziałanie chorobom wynikającym z otyłości), wspomaganie trawienia, alergie, układ sercowo- naczyniowy (zapobieganie chorobom krążenia)
  • składniki mineralne i witaminy kwasu mlekowego skutecznie wspomagają leczenie dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena


Przepis na kwas chlebowy:
Składniki:
  • 1 kg suchego chleba razowego
  • 0,5 kg suchego chleba żytniego
  • około 10 litrów wody
  • 30 dag cukru
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • skorka z cytryny
Włożyć chleb do szklanego lub kamionkowego naczynia, dodać skórkę z cytryny zalać 5 litrami posłodzonej wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 4-5 godzin. Napój przecedzamy przez gazę do innego naczynia, dodajemy drożdże i zostawić na 5 godzin, aż na powierzchni utworzy się piana. Ponownie przecedzić i po przelewać do butelek . Do każdej butelki dać kilka rodzynek  . Zamknąć wyparzonymi korkami. Po dwóch dniach Kwas chlebowy jest gotowy. 

Kilka moich uwag ;
Kwas może być jasnego koloru lub intensywnie brązowy . Zależy to od rodzaju chleba jaki użyjemy oraz czy będzie tylko wysuszony czy przypieczony w piekarniku.
Jeśli po otwarciu okaże się zbyt mało słodki , możemy śmiało dodać cukru .
Kwas najlepiej przechowywać w szklanych butelkach napełnionych nie więcej niż 3/4  objętości. Kwas cały czas ,,pracuje"..Grozi wybuchem ! przy otwieraniu .
Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu lub przed podaniem , otwarciem - schłodzić . O tej porze roku możemy wystawić na podwórko .

Kwas chlebowy szybko się psuje , a więc należy go przechowywać nie dłużej niż 5 dni .

Kwas możemy ,,dosmaczać " miodem , chrzanem , żurawiną...To bardzo zdrowy napój regulujący nam trawienie , wzmacniający nasz organizm..dobry na przedwiosenną regenerację !


..........................................

na ulicach Kijowa ( Wikipedia )

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie piłam takiego robionego w domu kwasu. Przyznam, że wygląda intrygująco (żeby nie powiedzieć dziwnie), ale walory niewątpliwie ma - może warto się skusić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama kwasu nigdy nie robiłam, ale oczywiście piłam go. Jest dobry.

    OdpowiedzUsuń
  3. :) no tak często te domowe wyroby odbiegają wyglądem , smakiem od żywności , która oferuje nam handel .Ten kwas ma zupełnie inny smak od tego w sklepie z konserwantami i sztucznym barwnikiem . Dziś bardziej toleruje się benzoesan sodu niż smak drożdży .
    Ja akurat jestem ten rocznik , co pamięta zywność bez konserwantów lub robiona domowymi sposobami , bo w sklepach nie wiele było . Moja mama twarożek na śniadanie robiła z wiejskiego zsiadłego mleka przelanego przez gazę , który potem wisiał nad kuchennym zlewem na kranie (pomału odciekał z serwatki ) i na drugi dzień był gotowy do spożycia i pięknie pachniał mlekiem . Wiele wakacyjnych dni spędziłam w dzieciństwie na wsi . Ah, jaka szkoda ,że nie było wtedy tej techniki utrwalania obrazu...! Te piękne chwile i smaki zostały w mojej głowie. I muszę je teraz pozbierać i tu opisać na pamiatkę . Kiedyś o tym poczytają moje wnuki :)

    A wracając do kwasu..Wbrew pozorom zrobienie dobrego kwasu nie jest łatwe i tak jak z ciastem , może dopiero wyjdzie za 3 razem odpowiedni smak zanim nauczymy się odpowiednich proporcji . Nie robię go często . Za każdym razem wychodzi inaczej , bo zależy od chleba , ilości cukru , jakości wody ..... Lubię go pić z rana , a także po obfitym posiłku- reguluje trawienie , wzmacnia nam włosy . Podobno wspomaga odchudzanie ...Rosjanie go pija od lat i dobrze wyglądają :)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mona dzieki to rzeczywiscie super sprawa ten kwas.zobilam bym tylko skad wziasc chlebek razowy i zytni ? chyba ze sama upike a co nie zjem to kwasu zrobie.moze to pomysl jest Strasznie lubie do ciebie zagladac.moze to pozostalosci rodzinne i moj wujek pieknie gra na balalajce .
    .

    OdpowiedzUsuń
  5. Piłam taki kwas we Lwowie.Pychotka:)Asia

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy post. Faktycznie właściwości picia takiego eliksiru motywują do spróbowania. Odstrasza jedynie nazwa: kwas :-/
    Pozdrawiam
    Lusi

    OdpowiedzUsuń
  7. wbrew temu co można sądzić o "sklepowych produktach", można znaleźć smaczny kwas chlebowy (nie: "napój o smaku kwasu chlebowego"!) z ukrainy, firmy obolon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obolon to szajs w porównaniu z domowym. Niestety-obolon jest doprawiany sztucznie CO2, poza tym jest robiony z koncentratu chlebowego.

      Usuń
  8. niestety z dostępnych w necie przepisów kwas chlebowy nie wychodzi. Przetestowałem kilkukrotnie.
    I nie jest to kwestia chleba, drożdży, temperatury czy czasu fermentacji.
    Ludzie najczęściej publikują nie sprawdzone przez nich przepisy lub podają proporcje na "oko".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robilam na "oko" po raz drugi i wyszedl pyszny :-)

      Usuń
    2. Cieszę się :)jak się zrobi go z dwa razy to potem faktycznie wychodzi ,,oko " Pozdrawiam .

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...