To świetne miejsce na rekreacje i edukację . Tu można zobaczyć co w Puszczy rośnie i w trawie,,piszczy " :) .
Leśnicy tworząc to miejsce chcieli przybliżyć las dla każdego z nas . Wytyczono szlaki , na których tablice informują o rosnących w puszczy roślinach , żyjących ptakach i zwierzętach .
Dzisiaj pokaże w dużym skrócie to miejsce . Za tydzień będzie więcej na blogu o tym pięknym miejscu .
Poczopek zlokalizowany jest na trasie nr 676 - Białystok - Krynki. Atrakcja ta jest ulokowana pomiędzy dwoma miejscowościami: Talkowszczyzna i Ostrów Północny.
Obiekt tajemniczo nazwany przez leśników "Silvarium" stanowi leśny park Puszczy Knyszyńskiej , po obszarze którego możemy swobodnie się poruszać (ponad 15 ha ) .
Stołówka
Kapliczka leśników .
Pod dębem .
Pszczoły mają swoja ekspozycję . Zasłużyły na nią swoją pracą .
Można przytulić się do głazów narzutowych i posłuchać jak bije im serce :) .
Rancho pszczółek .

Eko- oczyszczalnie
Tajemniczy drewniany mostek
Jak pięknie prezentuje liście :))
Ekspozycja gatunków drzew jakie rosną w Puszczy Knyszyńskiej
Pomysł na naturalne ogrodowe inspiracje :)) ! Nasi leśnicy są kreatywni !
NADLEŚNICTWO KRYNKI ZAPRASZA !!!
------------------------------------
W mojej kuchni
Kilka dziewczyn zrobiło moją rabarbarowa konfiturę i bardzo smakowała . Ciesze się!
Dziś kolejna propozycja . Najlepiej robić ją w sezonie , gdy mamy nasze dobre polskie jabłka .
Jest świetna zarówno do pieczonego mięsa , jak i do serów i pasztetów .
Cebulę pokrojoną w piórka dusimy na oliwie , dodajemy tyle samo starkowanych jabłek na tarce jarzynowej . Najlepsze są gatunki kwaśne lub winne .
Następnie dodajemy namoczoną wcześniej i sparzoną suszoną żurawinę . Można ją namoczyć w alkoholu lub winie .
Dusimy wszystko około 30 min. doprawiając na koniec solą , cukrem i majerankiem do smaku w/g swoich upodobań . Przechowujemy w pasteryzowanych słoikach .
--------------------
Przepis na pieczoną szynkę dla Marii z Gdańska :))
Szynkę bez kości i błon o wadze najlepiej 1,2- 1,5 kg nacieramy dużą ilością soli (ok. 3 łyżek stołowych ) i świeżym czosnkiem ( 2-3 ząbki ) . Odstawiamy w przykrytym naczyniu na 3 dni , aby sól dobrze wnikła w mięso .
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. , a w międzyczasie szynkę przekładamy do naczynia , w którym pieczemy mięso . Smarujemy po wierzchu musztardą , posypujemy słodka papryką . Całość podlewamy 1 szklanką piwa . Dookoła układamy ćwiartki obranej cebuli (2-3 sztuki ) i jeśli mamy kiszoną cytrynę . Pisałam o nich TU !
Pieczemy bez przykrycia przynajmniej 2 godz. do mocnego zrumienienia na ciemny brąz . Szynkę zostawiamy w piekarniku około 30 min. Następnie jeszcze ciepłą zawijamy w papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia , potem przechowujemy w lodówce . Najlepsza jest na następny dzień do krojenia . Powinna być lekko słona . Takie słone szyneczki i inne dobroci zawsze wisiały u moich dziadków na wsi w komórce na drewnianym kiju :)) .
P.S Zapomniałam napisać ,ze podczas pieczenia mięso podlewamy cały czas piwem , bo dość szybko paruje :)
-------------------
POZDRAWIAM MONA :)