Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

środa, 25 maja 2011

Silvarium

SILVARIUM – ogród leśny Puszczy Knyszyńskiej, powołany do życia w 2005 roku w Nadleśnictwie Krynki w Poczopku.

To świetne miejsce na rekreacje i edukację . Tu można zobaczyć co w Puszczy rośnie i w trawie,,piszczy " :) .
Leśnicy tworząc to miejsce chcieli przybliżyć las dla każdego z nas . Wytyczono szlaki , na których tablice informują o rosnących w puszczy roślinach , żyjących ptakach i zwierzętach .


Dzisiaj pokaże w dużym skrócie to miejsce . Za tydzień będzie więcej na blogu o tym pięknym miejscu .


Poczopek zlokalizowany jest na trasie nr 676 - Białystok - Krynki. Atrakcja ta jest ulokowana pomiędzy dwoma miejscowościami: Talkowszczyzna i Ostrów Północny.

 Obiekt tajemniczo nazwany przez leśników "Silvarium" stanowi leśny park Puszczy Knyszyńskiej ,  po obszarze którego możemy swobodnie się poruszać (ponad 15 ha ) .





                    Stołówka


                    Kapliczka leśników .


       Pod dębem .


         Pszczoły mają swoja ekspozycję . Zasłużyły na nią swoją pracą .
    Można przytulić się do głazów narzutowych i posłuchać jak bije im serce :) .

   Rancho pszczółek .


 

                Tu gospodarzami są boćki ! Dumnie paradują i strzegą swoich łąk .

                     Eko- oczyszczalnie


               Tajemniczy drewniany mostek





             Jak pięknie prezentuje liście :))

                        Ekspozycja gatunków drzew  jakie rosną w Puszczy Knyszyńskiej


      
Pomysł na naturalne ogrodowe inspiracje :)) ! Nasi leśnicy są kreatywni !



NADLEŚNICTWO KRYNKI ZAPRASZA !!!

------------------------------------

W mojej kuchni


Kilka dziewczyn zrobiło moją rabarbarowa konfiturę i bardzo smakowała . Ciesze się!

Dziś kolejna propozycja . Najlepiej robić ją w sezonie , gdy mamy nasze dobre polskie jabłka .  
Jest świetna zarówno do pieczonego mięsa , jak i do serów i pasztetów . 
 s


Cebulę pokrojoną w piórka dusimy na oliwie , dodajemy tyle samo starkowanych jabłek na tarce jarzynowej . Najlepsze są gatunki kwaśne lub winne . 
Następnie dodajemy namoczoną wcześniej i sparzoną  suszoną żurawinę .  Można ją namoczyć w alkoholu lub winie .

Dusimy wszystko około 30 min. doprawiając na koniec solą , cukrem i majerankiem do smaku w/g swoich upodobań . Przechowujemy w pasteryzowanych słoikach .

--------------------
Przepis na pieczoną szynkę dla Marii z Gdańska :))


Szynkę bez kości i błon o wadze najlepiej 1,2- 1,5 kg nacieramy dużą ilością soli (ok. 3 łyżek stołowych ) i świeżym czosnkiem ( 2-3 ząbki ) . Odstawiamy w przykrytym naczyniu na 3 dni , aby sól dobrze wnikła w mięso .

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. , a w międzyczasie szynkę przekładamy do naczynia , w którym pieczemy mięso .  Smarujemy po wierzchu musztardą , posypujemy słodka papryką . Całość podlewamy 1 szklanką piwa . Dookoła układamy ćwiartki obranej cebuli (2-3 sztuki ) i jeśli mamy kiszoną cytrynę . Pisałam o nich TU !


Pieczemy bez przykrycia przynajmniej 2 godz. do mocnego zrumienienia na ciemny brąz . Szynkę zostawiamy w piekarniku około 30 min. Następnie jeszcze ciepłą zawijamy w papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia , potem przechowujemy w lodówce . Najlepsza jest na następny dzień do krojenia . Powinna być lekko słona . Takie słone szyneczki i inne dobroci zawsze wisiały u moich dziadków na wsi w komórce na drewnianym kiju :)) .


P.S Zapomniałam napisać ,ze podczas pieczenia mięso podlewamy cały czas piwem , bo dość szybko paruje :)



-------------------

POZDRAWIAM         MONA   :)
Powered By Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...