Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

wtorek, 6 września 2011

Nalewka miodowa

Krótki post o tym co nas rozgrzewa , gdy za oknem zimno , szaro i ponuro !

Nalewka miodowo- cytrynowa .



Przepis ten dostaliśmy parę lat temu od pszczelarza .  Robimy ją co roku . Jest prosta i szybka w wykonaniu . Jesienią i w zimowe wieczory niezastąpiona . Rozgrzewa , ratuje przed nadchodzącym przeziębieniem , ale przede wszystkim przypomina lato . Słodki miód lipowy ,  zapach cytryn  w zimie ,  to raj dla duszy i podniebienia .


    PRZEPIS NA NALEWKĘ 

    1 litr spirytusu - 1 litr miodu - 1 litr soku z cytryn


Wszystkie składniki łączymy ze sobą , najlepiej w dużym słoju . Przechowujemy nalewkę około miesiąca  codziennie mieszając , potem możemy rozlać do butelek , karafek .
Jeśli mamy miód gęsty , skrystalizowany wstawiamy słoik do ciepłej  kąpieli wodnej .  Rozpuszczony mieszamy z sokiem , a następnie ze spirytusem mieszając drewnianą łyżką .


Pamiętajmy - używamy tylko szklanych naczyń i drewnianego mieszadła , zachowamy witaminy w jak największym stopniu .

 To kolejny sposób na zamknięcie lata w słoiku :) Pozdrawiam :)


38 komentarzy:

  1. nie ma ze boli .robie ;)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mona, największym plusem tej nalewki jest to, że ona taka przeciwprzeziębieniowa jest :) i rozgrzewająca, jakby nas jednak to przeziębienie dopadło.

    Robię, nie ma co. Muszę tylko kupić składniki.

    Dzięki za przepis.

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  3. O, Mona, takiego przepisu nie znam. Robiłam osobno cytrynówkę, osobno krupnik litewski na miodzie gryczanym, kiedyś zdarzyło nam się pomieszać obydwie nalewki w jednej butelce, smak wyszedł niebiański, już wyobrażm sobie, jak smakuje Twoja, dzięki za przepis, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mona, a ile cytryn potrzeba na 1 litr soku, masz jakąś miarę?

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja idę kupić taki mega słoik :) a i spirytus ;)
    Mona a że tak spytam, na czystej nie może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie może. Zawartość alkoholu w takiej nalewce wyniosłaby mniej niż 15% ,może 10%. To mogłoby spowodować niechcianą fermentację nalewki. W przypadku spirytusu nalewka miałaby 32 %.

      Usuń
    2. dziękuję za mądrą odpowiedz:)

      Usuń
  6. Ostatnio kupowałam w Biedronce , piekne , soczyste , duże..na litr myślę ze trzeba około 12- 15 sztuk . Wszystko zalezy od ich ,,soczystości "

    OdpowiedzUsuń
  7. Jomo pewnie moze być..tylko proporcje soku i miodu np. do 700ml zmniejszyc , aby była moc :) bo w tym siła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis :-) zimą często piję napój z miodu i cytryny, bez dodatku alkoholu. Może tym razem wypróbuję z alkoholem? Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ha! Znam ten przepis. Co roku robi taka naleweczkę moja Teściowa:-))) W tym roku i ja się do niej przymierzam, bo przednia jest!
    Pozdrowienia!
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Te słowa ,,przedania jest " kocham..oddają wszystko i ja Pozdrawiam :) Moja babcia piła i 94 lata przeżyła !!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie mocne napoje, ale zdecydowanie najbardziej lubię orzechową wódkę z soplicy. A na rozgrzanie herbatę z czeskim rumem, tylko czeskim :-) do herbatki najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  12. Zimą naleweczki to raj dla ciała i balsam dla duszy :) Naszą specjalnością jest kresowiacka ,,Tarninówka" Za kilka dni wybieramy się na zbiór tarniny :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzień dobry Moniu :)
    Ten przepis jest super :) Trzeba go koniecznie wytestować :) akurat jestem teraz w fazie "chomikowania" tzn. robienia zapasów na zimę i akurat kupiłam prosto z pasieki kilkanaście słoiczków miodu. Nalewkę wytenteguję :) dziękuję Ci za wspaniały wpis :)
    pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo musze koniecznie zrobic-super dla takiego zmarzlucha jak ja:) pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tez uwielbiam ! Mam jescze zeszloroczny ...dziwne....Sciskam !

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobię, przyda się na chłodne, jesienne i zimowe dni....a i przyjemność będzie ...pozdrawiam cieplutko....

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja też się wpraszam na tę naleweczkę. Teo

    OdpowiedzUsuń
  18. no nalewka jak cie patrze robie dzieki

    OdpowiedzUsuń
  19. Spirytus 95% czy mniejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniejszy, na 95% zrobiłem i wydaje mi się za mocny, poczekam jak poleżakuje w butelkach, na dzień dzisiejszy robiłbym na 70 %

      Usuń
  20. :)nie wiem kto pyta..akurat jestem na komputerze :)w tym wypadku 95 % moze być..przy ziołach i owocach nie polecany silny aby nie zabić witamin ...tu dla miodu nie szkodzi ..polecam :)I pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. fajny prosty przepis zapamiętam i zrobię , chyba będzie mocna wow:))

    OdpowiedzUsuń
  22. To moja pierwsza nalewka :) codziennie mieszać drewnianą łyżką czy potrząsać słoikiem? Gdzie trzymać słoik (obecnie stoi w ciemnym miejscu, w pokojowej temperaturze)? Z góry dzięki za podpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. witam..wszystko jedno,aby wymieszać..co jakiś czas..i przed podaniem też :)w ciemnym miejscu jak najbardziej..ja przelewam do ciemnych butelek po winie i potrzasam co jakiś czas.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. obojetnie jaki miod??Musze zrobic,koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. W tym roku obrodziły w moim ogrodzie pigowce.Czy mogę użyć soku z pigowca? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. zrobilam w tym miesiacu jest super dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak przechowywać nalewki? Czy szczelnie zamknięty słój może stać w ciemnym, chłodnym i wilgotnym miejscu?

    OdpowiedzUsuń
  28. witam,oczywiscie najlepiej w ciemnym i chłodniejszym miejscu, ewentualnie ciemne szkło butelki . Nie moze stac w pełnym słońcu . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Nalewka znana i przepyszna. Mozna jej uzyc do drinka mojito-podobnego. Do szklanki ok.200 ml wlewamy 50g (moc w zaleznosci od upodobania) wrzucamy kostki lodu i listki swiezej miety uzupelniamy woda mineralna i saczymy z rozkosza.

    OdpowiedzUsuń
  30. czy może być inny miód np. gryczany lub fasolowy?

    OdpowiedzUsuń
  31. Każdy dowolny aby z dobrej pasieki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam tę nalewkę z Waszego przepisu,tylko spirytus zastąpiłam własnej produkcji bimbrem,już kosztowaliśmy(wyrób tegoroczny)wszyscy zachwyceni,wiem,już na pewno ,że zagości ona na stałe w naszym menu alkoholowym.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  33. A jakies ziola albo przyprawy polecasz do tej nalewki ???

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam a a czy nalewka może stać w słoju więcej niż miesiąc? Czy coś może się z nią złego stać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Powered By Blogger
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...