Dziś szybka szarlotka..a raczej cienki placek, który możemy zrobic bardzo szybko jako deser do obiadu lub dla niezapowiedzianych wcześniej gości..
Robimy ciasto kruche , u mnie to znaczy ok. 3 szklanek mąki , 200g masła , 2 czubate łyżki cukru pudru i 2-3 żółtka i jak mamy trochę aromatu wanilii ( ja taki lubię) . Szybko zagniatamy i do zamrażarki (wszystko tarkujemy , więc powinno być dobrze zmrożone ! ) . Jak twierdzą fachowcy , jesli ciasto ( a właściwie tłuszcz za bardzo się nie ogrzeje- zagnieciemy je szybko i trafi do lodowki, będzie bardziej kruche ).
Do pieczenia używam okrągłej blaszki o średnicy ok. 25 cm. Wyściełam folią aluminiową lub papierem do pieczenia , połowę ciasta tarkuję na tarce jarzynowej ( spód ciasta )
Na tej warstwie układamy plastry jabłek , na moją blaszkę wystarczą 2 duże . I znowu terkujemy drugą połowę ciasta..
Piekarnik 180 stopni , pieczemy ok. 40m min. Ja dziś przypiekłam troche mocniej.. :) i posypałam cukrem pudrem...
i tak szybki deser wyszedł..
Upiekłam tez chlebek na zakwasie pszenno-żytni z ziołami prowansalskimi..Bardzo mi smakuje , lubię aromat ziół .
Zrobiłam mu pokrowiec-woreczek z bawełnianej białej poszewki ( może być lniana ) , tak przechowywany był na wsi u mojej babci .
....................................................
I to jeszcze nie koniec . Podsuszyłam w piekarniku ostatni wypiek chleba żytniego ..ok. 70 dkg
i zalałam wrzątkiem ( 5 l) . To początek domowego kwasu chlebowego...dalszy ciąg jutro :)
.............................................
Kulinarnych opowieści koniec. Wczoraj był tez szybki wypad do Suwałk....i zobaczcie jak wygląda jego okolica zimą i co można tu robić...Czyli dalszy ciąg ..Poznajemy Podlasie..
http://www.wosir-szelment.pl/
jak widać na podlasiu mamy wszystko..no może , oprócz morza...:) ...... ..... ....
Morza nie macie, ale daleko do niego też nie macie:) Nawet nie wiedziałam, że w Suwałkach można jeździć na nartach, super!
OdpowiedzUsuńA szarlotka - pycha! Pięknie się prezentuje i na pewno jest wspaniała, i do tego jeszcze mówisz, że szybko się ją robi? No, to już w ogóle - świetny patent!
no koieto pelen szacun naprawde chlebek super taki jak lubie.no chyba i ja zrobie zakwas na zurek na swieta.w suwalakch super musze przyznac .w zyciu tam nie bylam no prosze jak to sie niezna swojego kraju.lubie szarlotke .i dziekuje ci za oswiecenie z tymi ikonami ,ja zwsze myslalam ze ikony sie pisze ,gdzie nie czytalam to kazdy potwierdzal -ikony sie pisze a teraz mam argument ze ikony sie maluje. pozdrowienia i czekam na wiecej
OdpowiedzUsuńSame smakołyki!!
OdpowiedzUsuńNa Szelmencie byłam z Jaśkiem w tamtym roku!!Prawdziwa góra w krainie jezior!A Suwałki odwiedzamy bardzo często!!!
Pozdrawiam!
J:O)
jakie pyszności u Ciebie! na Suwałkach nigdy nie byłam, z resztą niewiele w życiu widziałam (nawet nad morzem nie byłam jeszcze)
OdpowiedzUsuńale kiedyś na pewno nadrobię;)
pozdrowienia